7 Haziran 2011 Salı

Evde Kefir Yapımı..


Şimdi bu adamın işi gücü yok nelerle uğraşıyor diyebilirsiniz belki..:) Yazımı okuyunca bana hak vereceğinizi biliyorum...) Evde yapılan her şey güzel hem lezzet bakımından hemde güvenle tüketebilme bakımından. Evde yaptığımız kefir ailece en popüler içeceğimiz şu sıralar. Yapımı çok basit, koyu ayran kıvamında ve tadı nefis. Her şeyden önemlisi de hiç bir koruyucu veya başka katkı maddeleri yok, tamamen doğal vede vücudumuz için çok yaralı bir bir içecek. Şimdi gelelim yapımına, mayayı aktarlardan temin edebilirsiniz. Cam kavanoza kefir mayası ve oda sıcaklığında bekletilmiş bir litre kadar sütü karıştırıp ağzını çok sıkı olmamak kaydıyla kapatıyoruz ve gene ışık almayacak ve oda sıcaklığında 24 saat bekletiyoruz. 24 saatin sonunda kefir imiz hazır. Burada özellikle dikkat edeceğimiz konu kefir mayası  ve hazırladığımız kefir kesinlikle metalle temas etmeyecek yoksa kefir mayası bozuluyor. Cam ve plastik araçlar kullanmanız gerekiyor. Hazır olan kefirimizi plastik süzgeçle süzüp mayasını ayrı bir cam kapa alıyoruz ayırdığımız mayayı bol temiz suyla yıkayarak üstünü kapatacak kadar temiz su koyup buzdolabına kaldırıyoruz. Bu şekilde  iki gün muhafaza edebilirsiniz, arkadaşlar derin dondurucuda çok daha uzun süre sakladıklarını söyledi ama ben denemedim. Kullanacağımız zaman suyunu süzüp,mayayı sütümüze karıştırıyoruz. Yalnız bu arada dikkat edin maya her seferinde biraz daha fazlalaştığını göreceksiniz, ya süt oranını artırın veya da bu fazlalaşan kısmı ayırarak bir arkadaşınıza verin.. Dikkat edeceğiniz bir konu da maya karnabahar görünümünde ve beyaz renkte olacak eğer renkte bozulmalar varsa o mayayı kullanmayın.
                                                     Biz bu şekilde yaklaşık bir aydır kefiri evde yapıyoruz ve beğenerek güvenle tüketiyoruz, denemek isteyen arkadaşlara tavsiye ederim..:))  Tüm arkadaşlarıma sağlık dolu harika günler diliyorum...:)

Foto : Tabiki alp foto..:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder